Зимові доглядні роботи. Дерева.

Особливо взимку на балансових територіях підприємства можна спостерігати процедуру часткового обрізання або повного видалення дерев різних порід та віку. Нормативним документом, якій регламентує порядок утримання дерев та поводження з ними є наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року N 105 „Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України”. Відповідно до п. 9.1.11. зазначеного наказу під час догляду за деревами застосовують три види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне.

Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо). Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони. 
Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, його потрібно проводити щороку.

Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох – трьох років. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок. Існує певний перелік дерев, які можна обрізати, а недотримання певних вимог призводить до їх знищення. Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, тополя, з хвойних – ялина колюча (форма срібляста), модрина. Під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень потрібно виявляти аварійні дерева.

Повне видалення зелених насаджень проводиться відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 №1045 зі змінами. Зокрема, видалення зелених насаджень в межах населених пунктів проводити відповідно до акту обстеження зелених насаджень.